6 september 2011

Lathund: PDF

Som ni har märkt är en av inlämningskraven PDF:er (det andra är så småningom utskrivna sidor). Det råder ofta lite förvirring kring PDF:er och exakt hur de ska skapas.
PDF (Portable Document Format) är ett filformat från Adobe som hanterar både vektor- och rasterbilder samt text och typsnitt, bakar ihop allt till ett format som funkar på olika plattformar (PC, Mac, Linux). Vid frågor, kolla på Adobes egen hjälpsida: här. Idéen med PDF:en var att ha ett kompatibelt format optimerat för utskrift.
Två sätt att skapa PDF:er:
A. Har den dator du arbetar med Adobe Distiller installerad (följder med Adobe-paketen) kan du skapa PDF:er genom att skriva ut ditt dokument, precis som du skulle skriva ut på en vanlig skrivare eller plotter. Det finns en mängd inställningar - färg, format, rotation, skärmärken etc - bekanta dig med dem och testa dig fram. Det centrala är oftast vilken bildupplösning bilderna i dokumentet har. Men gränssnittet här är inte helt tydligt (på PC:n), du måste då gå in på SETUP för att hamna i skrivarinställningar välj ADOBE PDF - inställningar. Där kan man välja mellan DEFAULT SETTINGS [standard - pressquality - high quality print - PDF/A - PDF/X]. Ofta får man skriva ut några gånger, granska PDF:en.
B. Jobbar du med Illustrator eller InDesign eller kanske Rhino, kan man även spara som PDF. Det fungerar också, skillnaden är om innehållet är komplext (stora vektorritningar/stora rasterbilder ) bakar bara programmet om filen till en PDF utan att egentligen ha förändrat någonting. Då kan man lätt få gigantiska PDF:er på 184 Mb bara för att man har tio bilder eller något. I senare versioner av Illustrator har detta ändrats.

Alltså, ett lite krångligare sätt som kräver eget program men har mer precision och ett sätt som oftare skapar stora filer, ofta inte alla optimerade för utskrift.

Att läsa mer: Grafisk Kokbok 3.0. Info [rekommenderas!]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar